Duitsland minder populair onder jonge gezinnen

Komt dit door het EK?

Het lijkt wel alsof we het onze oosterburen niet gunnen dat zij wel naar het EK zijn gegaan en wij niet. Terwijl in 2014 Duitsland op Nederland na het populairste vakantieland was, is dit onder jonge gezinnen dit jaar helemaal niet in trek. HierBenIk deed samen met Babyblog onderzoek naar het vakantiegedrag van 824 jonge gezinnen en zocht uit hoeveel budget zij overhebben voor hun vakantie en hoe zij hun vakantie het liefst inrichten.

Duitsland bij jonge gezinnen niet populair

In 2014 ging 18,8% van de Nederlanders op vakantie naar Duitsland. Daarmee kwam Duitsland als nummer 1 buitenlandbestemming uit de bus. Volgens de cijfers is deze populariteit onder jonge gezinnen erg gedaald. Slechts 4,5% geeft dit jaar aan naar Duitsland te reizen. Frankrijk nam de eretitel populairste buitenlandbestemming in. 10,7% gaf aan naar Frankrijk te reizen. Spanje (8,1%) en Italië (7,1%) namen de 2e en 3e plaats in.

 

Meeste jonge gezinnen blijven in Nederland

Nederland blijft het populairste vakantieland: 56,4% van de jonge moeders geeft aan dit jaar in Nederland op vakantie te gaan. Nog eens 12,2% gaat niet op vakantie. Van de jonge gezinnen die in Nederland op vakantie gaan blijft 95% minder dan 2 weken weg. Voor de Top 3 buitenlandvakanties ligt dit percentage veel lager op 72%.

Zon en strand-vakanties populair

Waar ze ook heen gaan, zon- en strandvakanties blijven voor de Nederlandse jonge gezinnen favoriet. 48,1% van de gezinnen gaat dit jaar op een zon- en strand vakantie.

Jonge gezinnen kiezen voor goedkoop

 

46,9% van de Nederlandse jonge gezinnen kiest voor een low-budget vakantie van minder dan €1000,- Het verbaast daarom niet dat meer dan een kwart (27,1%) van de jonge moeders aangeeft naar een camping te gaan. Slechts 4,7% neemt een luxe vakantie van meer €3000,- euro.

Friezen kiezen last-minute vakantiebestemming

Meer dan de helft van de Friezen kiest last-minute een vakantiebestemming. 53% geeft aan een maand van tevoren niet te weten naar welk land ze op vakantie gaan. Ook jonge gezinnen uit Zeeland, Groningen en Gelderland stellen hun beslissing over de vakantie tot het laatste moment uit.

(Schoon)ouders mee op vakantie

Als gezinnen met iemand op vakantie gaan, reizen ze het liefst met hun (schoon)ouders. 8,8% van de jonge gezinnen gaat dit jaar met hun (schoon)ouders op vakantie. 4,4% geniet meer van een vakantie met vrienden. De grootste groep (84,9%) bestaat ook dit jaar uit gezinnen die alleen als gezin op vakantie gaan.

Hippe Geboortekaartjes en Babyblog wensen de jonge gezinnen een hele leuke vakantie toe!

Beeldbank

Hier vindt u de beeldbank met alle bestanden en grafieken uit dit onderzoek.

Cijfers: CBS en Hippe Geboortekaartjes

Alle rechten liggen bij Hippe-geboortekaartjes.nl. Beeldmateriaal is in overleg op basis van bronvermelding vrij te gebruiken.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van het persbericht? Neem dan contact op met Mariette van der Vuurst via redactie@hierbenik.nl of 085 - 130 57 16.

Disclaimer: cijfers zijn zorgvuldig door ons samengesteld op basis van kwantitatief onderzoek.